LiberTerra Geestmerambacht

Gelegen in natuurgebied Geestmerambacht in Koedijk hebben wij een wooncommunity opgericht die zich inzet voor duurzaam wonen en leven. Op het terrein staan tien verplaatsbare huizen, geproduceerd met zoveel mogelijk hergebruikte en natuurlijke materialen, gedeeltelijk of volledig off-grid. “Afvalstromen” als grijs- zwart- en regenwater en GFT worden hergebruikt om kringlopen te sluiten. De toekomstige tuin produceert zoveel mogelijk eigen voedsel voor ons en andere vormen van leven. En duurzame levensmiddelen en diensten worden collectief ingekocht. Alles wat wij doen binnen onze community sluit aan bij de SDG’s (Sustainable Development Goals).

Het bouwproces

Na ruim twee jaar voorbereiding begon op 1 juli 2020 het bouwproces van het eerste LiberTerra project in Geestmerambacht. Lees meer over de pieken en dalen en veel gestelde vragen als” “wat kost een tiny house?” in de blogs van Eefje van de tinyhouse-store of lees de spannende klusverhalen van Iris van https://studioduurzaamwonen.nl. Zelf de ambitie om in een tiny house te gaan wonen? Luister naar de podcasts en lees de blogs van Michaëla op levenineencommunity.nl

De huizen

Op het terrein staan 10 huizen en een kenniscentrum. Het kleinste huisje is 23 m2, de grootste 62. De bewoners variëren van starters, gezinnen tot pensionado’s. Alle huizen zijn gebouwd op schroefpalen zodat ze indien nodig verplaatsbaar zijn. Het zijn houtskeletwoningen, ontworpen door de bewoners zelf, onder begeleiding van architectenbureau CC studio en co-creatie bouwers Mindful-homes. De huizen zijn geïsoleerd met houtvezelisolatie (Gutex) en afgewerkt met verschillende soorten thermisch gemodificeerd hout. Gebruikte materialen in het interieur lopen sterk uiteen, dus kom vooral eens kijken op een open dag!

LiberTerra en de SDG’s

De Sustainable Development Goals zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Binnen onze community richten wij ons op een aantal van deze SDG’s. Zo bouwen we onze huizen zo veel mogelijk met hergebruikte of natuurlijke materialen. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar levert ook een gezonde leefomgeving op. En de meeste woningen gaan gedeeltelijk off-grid. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van regenwater om mee te douchen en af te wassen of het composteren van onze poep voor de bemesting van het land.

De eetbare tuin en moestuin produceert een deel van het jaar voedsel voor de hele community en andere vormen van leven. Hierbij werken we samen met lokale organisaties zoals voedselbos de Groene Oase om van elkaar te leren en een gezond en biodivers gebied te creëren voor mens en natuur.

LiberTerra in de media